Aanvankelijk dachten we dat alle 22 leeuwenbeelden even groot waren. Maar in maart 2011 vond Theo Wajer in de bouwbestekken van de Staatsspoorwegen uit 1870 en 1871 dat de 6 leeuwen op de spoorbrug over de Korte Prinsengracht iets kleiner waren dan de 16 beelden op de Ooster- en Westertoegang. Dat gaf aanleiding om oude foto’s nog eens nader te bekijken. Op grond daarvan concludeerden we dat de 6 leeuwen van de Korte Prinsengracht niet alleen kleiner waren maar er ook een klein beetje anders uitzien.
Afmetingen
De beelden die op de Korte Prinsengracht stonden, zijn 135 cm hoog en 90 cm breed. Althans, volgens het bestek. Het leeuwenbeeld in Valkeveen (met het als twee druppels water gelijkende uiterlijk van een Korte Prinsengrachtleeuw) heeft een hoogte van 93 cm. De grotere exemplaren, die op de viaducten links en rechts van het stationsgebouw stonden, zijn netto (zonder grondplaat) ongeveer 170 cm hoog en 120 cm breed.
Uiterlijk
Alle 22 beelden zijn zittende leeuwen, die de kop naar opzij hebben gericht en die met hun beide voorpoten een wapenschild vasthouden dat ofwel het Amsterdamse stadswapen laat zien ofwel het Rijkswapen. Het algemene concept is dus precies hetzelfde.
Verschillen
Toch zijn er ook enkele kleine verschillen waar te nemen. De 16 grotere leeuwen ogen wat robuuster en grover dan de 6 iets kleinere beelden. De grote leeuwen hebben bovendien ten opzichte van hun kleinere broers:
– een grotere kop en geen zichtbare nek
– de kop 90 graden opzij gedraaid (de kleinere 45 graden)
– een liggende staart (de kleinere hebben een tussen poot en flank omhoog gekrulde staart)
– een veel grotere onderkaak
Hieronder een paar foto’s ter vergelijk. Van links naar rechts: een grote leeuw afkomstig van de Oostertoegang (nu in Amsterdamse Beatrixpark), een kleinere leeuw zoals die in Valkeveen staat (is een kopie van een Korte Prinsengrachtleeuw), de kop van genoemde leeuw in Valkeveen en de kop van de genoemde leeuw het Beatrixpark: