Genootschap Leeuwen van het Centraal Station

Utrecht

Bij Villa Jongerius in Utrecht staan twee prachtige beelden. Geen Amsterdamse CS leeuwen, maar ze lijken er zoveel op dat het bijna niet anders kan dat ze van dezelfde ontwerper zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat beide leeuwen tot 1968 boven de hoofdingang van de Van Sypesteyn Kazerne in Utrecht (Leidsekade) stonden. Dat is goed te zien op de foto hieronder rechts, gemaakt door fotobureau Union in 1938 (Collectie Utrechts Archief 77361). De kazerne, een gebouw uit 1878, werd gesloopt vanwege de bouw van Hoog Catharijne. Toen zijn ze verhuisd naar Villa Jongerius (foto links: eigen werk van Villa Jongerius op Wikimedia Commons).

Geen leeuw uit Amsterdam. Maar we hebben zelden zo enthousiast gekeken naar een leeuwenbeeld dat niet van het Centraal Station afkomstig is. De gelijkenis is namelijk zo ongelooflijk treffend, dat er wel een verband moet bestaan tussen de beelden die wij zoeken en die bij Villa Jongerius. Alleen de houding van het dier is verschillend, maar voor het overige zijn er vooral overeenkomsten. De vorm en detaillering van de kop, de vorm van de manen, de sik, de tanden, de manier waarop de manen van de kop afhangen, de manen op de poten, de nagels van de poten en de wijze waarop die nagels het schild omklemmen, alles lijkt sterk op de Amsterdamse leeuwen. Zelfs het wapenschild met daarop het Rijkswapen lijkt één op één hetzelfde. De overeenkomsten en verschillen zijn goed te zien op de foto’s hieronder. Op de foto links (gemaakt door Bert Ernste) staat één van de beide leeuwen bij villa Jongerius. Op de foto rechts de kop en het wapenschild van één van de 22 Amsterdamse leeuwen van het Centraal Station.

Het kan bijna niet anders dan dat de ontwerper van de beelden op de Van Seypesteyn Kazerne dezelfde moet zijn geweest als die van de CS leeuwen. En als dat niet zo zou zijn, dan is de ontwerper van de Utrechtse leeuwen (sinds 1878 op de kazerne) sterk geïnspireerd geworden door de Amsterdamse leeuwen (sinds 1875 op hun plaats).

foto links: Bert Ernste (https://blog.ernste.net), foto’s rechts: Leeuwengenootschap

Geverifieerd door MonsterInsights