Genootschap Leeuwen van het Centraal Station

Velsen-Noord

Op sportpark Rooswijk in Velsen-Noord staat een leeuw afkomstig van de Oostertoegang. Het is nummer groen 1 op bijgaand overzichtskaartje. Het moest daar in de jaren ’20 weg omdat de sporen moesten worden verbreed. Het dook op in Velsen-Noord.

Op 20 september 2015 keek René Heeremans naar een voetbalwedstrijd van zijn zoon op sportpark Rooswijk in Velsen-Noord. Direct naast het veld stond een grote stenen leeuw. Hij herinnerde zich dat beeld gezien te hebben in het televisieprogramma Landinwaarts, gepresenteerd door Dieuwertje Blok, dat op 3 september op NPO2 was uitgezonden. Daarin werd het publiek opgeroepen mee te zoeken naar de laatste van 16 grote leeuwenbeelden die ooit bij het Amsterdamse Centraal Station stonden. Hij stuurde ons een foto.

Velsen-2015-09-28--tv-programma-Landinwaarts-(foto-henk-dijkman)-(8)-Velsen-2015-09-28-(foto-willem-van-baarsen)-(34)

Alleen al op basis van de foto waren we ervan overtuigd dat dit inderdaad de gezochte leeuw was. Omdat het zandstenen beeld nogal verrassend knalblauw was geschilderd, bestond er desondanks lichte twijfel. Om absolute zekerheid te krijgen, brachten Dieuwertje Blok en het Genootschap een bezoek aan sportpark Rooswijk. De voorzitter van FC Velsenoord, Abe Heldoorn, vertelde wat hij wist van het beeld en van zijn historie. Het verslag van dit bezoek werd uitgezonden in het tv-programma Landinwaarts op 1 oktober (programma gemist? Klik hier, het fragment begint op 4e minuut en 44 seconden).

De leeuw is sinds 1990 knalblauw geschilderd, met wat witte accenten. Dat gebeurde met toestemming van het bestuur. De clubkleuren zijn blauw en wit. Maar nog belangrijker in dit verband: de spelers van FC Velsenoord worden ook wel de Blauwe Leeuwen genoemd. Vandaar. Het is de mascotte van de club. Er worden vaak foto’s van overwinningen e.d. in zijn aanwezigheid genomen. Het beeld en de club horen bij elkaar. De leeuw heeft hier een duidelijke functie.
Ook vóór 1990 was het beest overigens al geschilderd. De leeuw was toen nog eigendom van de Voetbalvereniging Breesaap (V.V.B.). Het beeld stond in elk geval nog in 1967 in zijn volle zandstenen glorie op een solide sokkel. Dat is goed te zien op een foto uit die tijd (zie fotopagina). Op enig moment, mogelijk al in de jaren ’70, werd het geel geschilderd, met enkele groene accenten. Dat waren de toenmalige kleuren van de voetbalclub. In 1990 fuseerde V.V.B met KIC (Kinheim IEV Combinatie) en veranderden de clubkleuren van groen en geel in blauw en wit.

Velsen-2015-09-28--tv-programma-Landinwaarts-(foto-henk-dijkman)-(5)-Velsen-2015-09-28-(foto-willem-van-baarsen)-(25)

Het is de leeuw duidelijk aan te zien dat het veelvuldig is geschilderd. Hij heeft een dikke verfjas aan. Het uiterlijk is daardoor wat minder gedetailleerd dan bij de originele ongeschilderde beelden. Op een aantal punten is de blauwe verf wat beschadigd , waardoor de oude clubkleuren geel met groen tevoorschijn komen. Dat bevestigt de lange historie als mascotte. Het dier kijkt wat merkwaardig uit zijn ogen. Maar dat lijkt een kwestie van verfgebruik. Daaraan zal bij een volgende opknapbeurt aandacht worden geschonken. De tong (zie foto) hangt over de onderlip en is daarmee afwijkend van de overige 15 grote leeuwen. Hoe en wanneer dat is gebeurd, is onbekend. Voor het overige is het nog helemaal in oorspronkelijke staat. Het wapenschild laat nog steeds het rijkswapen zien.

Een aantal senior leden van de voetbalvereniging werd gevraagd wat zij wisten van de herkomst van het beeld. Naar verluid zouden 2 leeuwen op een veldje aan het eind van de Schulpweg hebben gestaan, waar ze zeker al in 1945 stonden, maar misschien daarvoor ook al. Tussen 1950 en 1955 moeten de beide leeuwen bij de ingang zijn geplaatst van sportpark Watervliet aan het Gulden Wagenplantsoen in Velsen-Noord. Het toenmalige V.V.B. (Voetbalvereniging Breesaap) voetbalde hier van 1934 tot 1961. In laatstgenoemde jaar verhuisde de club naar sportpark Rooswijk. Eén van de twee leeuwen verhuisde mee en staat sindsdien vlakbij de kantine.

Wat er met de tweede leeuw is gebeurd, die bij sportpark Watervliet stond, is vooralsnog niet bekend. Dat er een tweede leeuwenbeeld zou zijn geweest, is op zichzelf een raadsel, omdat dit zou wijzen op het bestaan van een 17e grote leeuw. Dat verdraagt zich niet met het feit dat er bij het Amsterdamse Centraal Station nooit meer dan 16 stonden. Hopelijk lossen we dit raadsel in de toekomst op.

Kijk voor meer foto’s op de fotopagina Velsen-Noord.

Geverifieerd door MonsterInsights