Genootschap Leeuwen van het Centraal Station

Amstelveen

Eén van de 22 leeuwen staat sinds 1987 in een tuin in Amstelveen. Eerst in de Belle van Zuylenlaan, en vanaf 2004 in deze tuin.

De leeuw houdt het Amsterdamse stadswapen vast met de drie Andreaskruizen. Het beeld is afkomstig van de Oostertoegang en is leeuw groen 2 op het overzichtskaartje.

Aannemer Daan van Baarsen, die op de Kromme Waal woonde, heeft deze leeuw (en ook de leeuw in Amsterdam-Schellingwoude) eigenhandig met een handtakeltje verwijderd bij sloopwerkzaamheden aan de Oostertoegang. Hij liet ze bij zijn zoon in Buiksloot in de tuin zetten. Daar stonden ze van 1929 tot circa 1969 vóór het woonhuis aan de Kanaaldijk, vlakbij de Krijtmolen d’Admiraal. Vanwege de verhuizing van het zand- en grintbedrijf van de familie, van de Kanaaldijk naar de Regulateurstraat in tuindorp Oostzaan (Amsterdam-Noord), kregen de leeuwen een nieuwe standplaats. Ze kwamen terecht bij het huis van Daan van Baarsen (kleinzoon van de eerdergenoemde Daan) die op het nieuwe bedrijfsterrein woonde in tuindorp Oostzaan. Het bedrijf werd opgeheven in de jaren ’80. De beide leeuwen moesten voor de 3e maal verkassen. De ene verhuisde in 1987 naar een kleindochter van Daan in Schellingwoude (Amsterdam-Noord). De andere leeuw kwam, eveneens in 1987, in de tuin van een kleinzoon van Daan terecht, in Amstelveen.

Op de fotopagina staan meer foto’s.

Buiksloot 1947

Buiksloot 1947

Amstelveen 2013

Amstelveen 2013

Geverifieerd door MonsterInsights