Genootschap Leeuwen van het Centraal Station

Well (Maasdriel)

In de tuin van Slot Well (ook wel Huis van Malsen genoemd) staat een leeuw. Dit slot staat in de Gelderse gemeente Maasdriel, nabij Ammerzoden, in het dorp Well langs de Maas. Deze waterburcht is in privé eigendom. Niet te verwarren met Kasteel Well, dat in de Limburgse gemeente Bergen staat.

Wij werden in 2008 voor het eerst gewezen op de standplaats van deze leeuw door de heer C. Backer uit Rotterdam. Die reageerde op de oproep in De Telegraaf. In 2010 tipt de heer Marcelis Bax ons. Hij had in het historisch magazine “Ons Amsterdam” gelezen over de speurtocht naar de vermiste leeuwen van het Amsterdamse Centraal Station. Toen hij vervolgens in het blad “De Tuin” een foto tegenkwam van een leeuw in de tuin van slot Well, herkende hij die meteen als één van de vermiste spoorleeuwen. Een vergelijkbare foto treft u hier rechtsonder aan. Er staan meer foto’s op de fotopagina.

Volgens de eerste tipgever, de heer C. Backer uit Rotterdam, is de leeuw daar rond 1934 geplaatst door zijn grootvader de heer J.A. Boland, die tot 1945 directeur was van het Spoorweg Bouwbedrijf. Er moesten destijds vier leeuwen opgeruimd worden vanwege verbouwing van het Centraal Station. De leeuw in Well is per boot gelost en vervolgens per kar naar het slot gereden. Daar plaatste de heer Boland, die eigenaar en bewoner was van het kasteel, het beeld “in de hof”. Pas later, na 1972, heeft een nieuwe bewoner de leeuw verplaatst naar zijn huidige standplaats in de tuin van het Slot Well. Mogelijk stonden de drie andere leeuwen ook op die boot en vervolgden zij hun reis naar Schijndel, waar de steenfabriek van de heer Boland stond.

Dit beeld is afkomstig van de Oostertoegang. Daar stond het aan de IJ-kant. Het is nummer groen 4 op het overzichtkaartje.

Het beeld is in zeer goede staat. De huidige eigenaar heeft het beeld laten restaureren. Bij die gelegenheid zijn de tanden vernieuwd (scherper gemaakt). Het wapenschild is ook nog origineel en bevat het Rijkswapen.

Tot slot: aan weerszijden van de ingang van het slot staan twee kleine leeuwenbeeldjes. Dit zijn mogelijk de modellen op basis waarvan de leeuwen bij de Korte Prinsengracht zijn gehakt. Meer daarover is te lezen op de pagina Leeuwen kopie / Well.

Geverifieerd door MonsterInsights