Genootschap Leeuwen van het Centraal Station

Maarssen

Bij huis Leeuwenburg aan de Vecht in Maarssen staan twee van de in totaal 16 grote leeuwen.

Hoe en wanneer ze daar terecht gekomen zijn, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk zijn ze door de toenmalige bewoner de heer Mohrmann rond 1917 naar Maarssen gehaald. In elk geval staan ze er in 1919. Op precies dezelfde plek als vandaag. Zo kon worden vastgesteld uit een oude foto.

Omdat deze leeuwen al in 1919 (of eerder) in Maarssen stonden, kunnen zij niet afkomstig zijn van het spoorviaduct over de Korte Prinsengracht en ook niet van het spoorviaduct over de Oostertoegang. De leeuwen op deze twee viaducten werden daar pas veel later weggehaald. De beelden bij huis Leeuwenburg in Maarssen moeten dus op het spoorviaduct over de Westertoegang hebben gestaan. Dat werd in de jaren 1904 tot 1909 wegens ernstige verzakking afgebroken en 85 meter westelijker opnieuw opgebouwd. Op het nieuwe viaduct dat in 1909 werd geopend, kwamen de acht leeuwen niet terug. Vermoedelijk staan de nummers rood 1 en 2 op het overzichtskaartje nu in Maarssen.

De wapenschilden van beide leeuwen laten geen wapens meer zien. De oorspronkelijke wapens (Rijkswapen en Amsterdamse wapen) werden ooit verwijderd. Op de fotopagina staan meer foto’s.

Maarssen-2006-ca-links-en-rechts-1-leeuw-Leeuwenburg-(foto-JW-Gunning)

Maarssen-2013-08-04-(foto-cor-bakker)-(2)

Geverifieerd door MonsterInsights