Genootschap Leeuwen van het Centraal Station

Amsterdam-Schellingwoude

Sinds 1987 staat één van de zestien grote leeuwen in een tuin aan de Schellingwouderdijk in Amsterdam-Schellingwoude. Dit is in het stadsdeel Amsterdam-Noord. Deze leeuw heeft het wapen van de stad Amsterdam vast.

Deze leeuw heeft samen met de Amstelveense leeuw de jaren 1929 tot 1969 in Amsterdam-Buiksloot doorgebracht. Ze stonden daar voor het huis van de familie Van Baarsen (zie foto helemaal onderaan deze pagina, uit ongeveer 1965; de Schellingwouder leeuw staat op de foto links. De rechter leeuw staat nu in Amstelveen). Dit huis stond aan de Kanaaldijk 15a in Buiksloot, op de toenmalige terreinen van de “N.V. grind- en zandhandel v/h Daan van Baarsen”, naast de krijtmolen d’Admiraal.

Amsterdam-Schellingwoude 2010 (1)

 

 

 

 

 

 

 

Eind jaren ’60 werd dit bedrijf verplaatst naar het Amsterdamse tuindorp Oostzaan. De bedrijfsterreinen en het huis in Buiksloot werden gesloopt. De beide leeuwen moesten voor de tweede keer in hun bestaan het veld ruimen. Ze verhuisden mee naar het nieuwe bedrijfsterrein. Daar bleven ze staan tot 1987. In dat jaar werd het leeuwenpaar gescheiden. De ene leeuw ging naar Amsterdam-Schellingwoude, de andere kwam in Amstelveen terecht. Daar sieren ze nu alweer enkele decennia de tuin op van twee kleinkinderen van Daan van Baarsen (de oprichter van genoemd bedrijf en tevens degene die de beide leeuwen bij sloopwerkzaamheden aan het spoorviaduct in 1929 van hun oorspronkelijke standplaats had weggehaald). Op de plek van het zand- en grindoverslagbedrijf aan het Noord-Hollands Kanaal in Buiksloot is nu een kinderboerderij en een klein plantsoen.

Dit beeld stond op de Oostertoegang. Het is leeuw groen 3 op het overzichtskaartje.

 

 

 

 

 

 

 

Op de fotopagina vindt u meer foto’s van deze leeuw.

Geverifieerd door MonsterInsights