Genootschap Leeuwen van het Centraal Station

Leeuwen nu

Wat is er met de 22 leeuwen gebeurd vanaf het moment dat zij van hun oorspronkelijke standplaats bij het Centraal Station in Amsterdam waren verwijderd? En waar zijn ze nu?

Alle 16 grote leeuwen (170 cm hoog) zijn teruggevonden. Ze staan in Vlissingen, Elburg, Maarssen, Den Haag en Amstelveen. Ook staan er nog vier in Amsterdam-Zuid (Beatrixpark) en één in Amsterdam-Noord (Schellingwoude). De vijftiende leeuw werd in 2010 gevonden in de tuin van slot Well (Maasdriel). En de zestiende leeuw vonden we in 2015 terug in Velsen-Noord.

Van de 6 kleinere Korte Prinsengrachtleeuwen (135 cm hoog) vonden we er tot nu toe geen één terug. Wel vonden we enkele kopieën. Zo staat er een kopie van 93 cm in een tuin in Valkeveen (gemeente Naarden). Ook vonden we in Boxtel (ca 60 cm) en in Well (70 cm) enkele beelden die er precies zo uitzien als de Korte Prinsengrachtleeuwen.

Waarom vonden we tot nu toe geen enkele originele Korte Prinsengrachtleeuw terug? Gehouwen uit Udelfanger zandsteen kan het zijn dat ze de tand des tijds niet hebben doorstaan. Deze steensoort is gevoeliger voor weersinvloeden dan bijvoorbeeld Oberkirchner zandsteen uit welk gesteende de grote leeuwen zijn gehakt. Udelfanger heeft een levensduur van 50 tot 200 jaar (bron: Dubelaar en Tolboom, 2004). Toch bestaat het in 1870 uit Udelfanger zandsteen gehakte beeld van Piet Hein ook nog steeds. Het kán dus wel. Misschien moeten we beter zoeken. Tijdens de aandacht die onze speurtocht in de afgelopen jaren in de media kreeg, werden bijna alleen foto’s van de grote leeuwen getoond. Nu moeten we focussen op het terugvinden van de kleinere leeuwen. Deze zien er zo uit:

Boxtel 2017 (fragment, Buitenbeeldinbeeld, Lida Goede)

Valkeveen 2010

In totaal zijn er dus nog zes zoek. Weet u waar ze zijn? Laat het ons weten!

Geverifieerd door MonsterInsights