Genootschap Leeuwen van het Centraal Station

Elburg

Bij de Goorpoort in Elburg staan twee van de 22 leeuwen. Deze zijn afkomstig van de Westertoegang. Op het overzichtskaartje zijn dat (vermoedelijk) de leeuwen rood 7 en 8.

In 1909 werden de leeuwen van de Westertoegang afgehaald, waarna dit treinviaduct wegens ernstige verzakking werd gesloopt. Op enig moment kwamen ze bij de boerderij De Ganzenberg bij Elburg (toen gemeente Doornspijk) terecht, die in 1895 was gebouwd op de plaats waar ooit landhuis De Ganzenberg had gestaan. Net als in Den Haag, Maarssen, Vlissingen en Valkeveen gebeurd is, hebben ook hier de schilden andere wapens gekregen. Het Amsterdamse wapen en het Rijkswapen werden vervangen door ganzen. Hoe lang de leeuwen hier gestaan hebben is onbekend.

Daarna kwamen ze in handen van de Amsterdamse antiquair Jack Vecht (wiens vader geboren was in Elburg). Hij liet ze vervoeren naar Amsterdam, waar hij probeerde er een koper voor te vinden. Toen dat niet lukte, schonk hij de beesten in 1954 aan de gemeente Elburg. Voor de tweede maal werden de wapens op de schilden vervangen. De ganzen werden weggebeiteld. Sindsdien heeft één leeuw het wapen van Elburg vast (een liggende leeuw voor de ingang van een poort), terwijl de andere een schild draagt met het wapen van Gelre (twee leeuwen, de linker gekroond met dubbele staart, de rechter met enkele staart). Na deze aanpassing werden ze links en rechts van de Goorpoort geplaatst, waar ze sinds 1954 toekijken op alle verkeerdeelnemers die de stad in- of uitrijden.

Elburg-2011-02-09-(foto-Henk-Dijkman)-(54) Elburg-2011-02-09-(foto-Henk-Dijkman)-(91)

U kunt meer foto’s van de Elburgse leeuwen bekijken op de fotopagina.

Geverifieerd door MonsterInsights