Genootschap Leeuwen van het Centraal Station

Den Haag

Bij de entree van Automuseum Louwman, aan de Leidsestraatweg 57 in Den Haag, staan twee leeuwen opgesteld. Zij staan daar sinds de opening van het museum op 3 juli 2010. Ze zijn afkomstig van de Westertoegang. Op het overzichtskaartje zijn dat de leeuwen rood 5 en 6.

De beide beelden hebben een behoorlijke reis achter de rug. Een reis die begon met de sloop van de ernstig verzakte Westertoegang. De acht leeuwen ter plaatse kwamen zo beschikbaar. Twee ervan werden in 1906 gekocht door R.P.J. (Rudolph) Tutein Nolthenius. Hij gaf hij ze een plaats in de tuin van zijn Villa Heijenoord in Arnhem. Tot hoe lang ze daar stonden, is niet bekend. Maar in 1947 doken ze op bij het Dierenpark Wassenaar, waar de beide beelden op het toegangshek stonden.

Den-Haag-2010-07-16-bij-ingang-automuseum-Louwman-(13)

Den-Haag-2010-07-16-automuseum-Louwman-(19)-voor-web

Op het schild van de ene leeuw staat het originele Rijkswapen afgebeeld (de gekroonde klimmende leeuw met zwaard en pijlen). Dat is nog het originele wapenschild uit de tijd van zijn oorspronkelijke standplaats op de Westertoegang.
De andere leeuw houdt het Wapen van Den Haag vast. Dat bestaat uit een stappende ooievaar die een zwarte paling in de bek heeft. Dit Haagse wapen is niet het originele wapen op dit schild. Het werd in 2010 aangebracht ter vervanging van het Wassenaarse wapen. Dat was er opgezet toen de beelden op het toegangshek werden gezet van het Dierenpark Wassenaar. Zie de foto’s van het wapenschild hieronder. Het Wassenaarse wapen bestaat uit vier kwartieren. Op het eerste en het vierde kwart zijn drie halve liggende zilveren manen afgebeeld tegen een blauwe achtergrond. Op het tweede en derde is een baan van goud te zien op een rode achtergrond. Overigens was dat Wassenaarse wapen ook al een vervanging van het oorspronkelijke wapenschild waarop het Amsterdamse wapen stond.

De beide beelden zijn in goede staat. Ze werden nog niet zo lang geleden opgeknapt. De wapenschilden werden van kleur voorzien. De tanden lijken aangescherpt.

den-haag-wapenschild-rijk

den-haag-wapenschild-haags-wapen

Op de foto hierboven links: het schild met Rijkswapen vóór en na de opknapbeurt in 2010. Op de foto rechts: het Wassenaarse wapen werd in 2010 omgewerkt naar de Haagse ooievaar.

Deze leeuwen hebben vanaf 1947 op het toegangshek van Dierenpark Wassenaar gestaan (zie foto’s hieronder). Dit park ging in 1985 failliet. Gedurende de jaren 1990 tot 2010 waren de leeuwen ergens in een tuin opgeslagen, tot hun rentree in 2010 in Den Haag. Meer foto’s kunt u bekijken op de fotopagina Den Haag.

1985 Dierenpark Wassenaar (A.J. v.d. Wal, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, 273.077)

Geverifieerd door MonsterInsights