Genootschap Leeuwen van het Centraal Station

Amsterdam (1)

Velen hebben ons gemeld dat in de jaren 80 twee leeuwen stonden aan weerszijden van de ingang van de toenmalige Rijkspostspaarbank op de Van Baerlestraat, hoek Paulus Potterstraat, in Amsterdam. Een oud medewerker van de bank wees ons erop dat dit als speels grapje was bedoeld op het oorspronkelijke logo van de Rijkspostspaarbank (twee leeuwen met een schild tussen zich). Kort nadat de bank plaats maakte voor het Conservatorium in 1985 zijn de leeuwen weggehaald. Nu staan ze bij de hoofdingang van ING aan de Haarlemmerweg.

De beelden komen oorspronkelijk van het tempaan van het Oude Zijds Heerenlogement aan de Grimburgwal. Dat werd in 1874 gesloopt. Voor meer informatie zie: Amsterdamse Grachtenhuizen (van Erwin Meijers). Daarnaast zijn in het blad Binnenstad van de Vereniging Vrienden Amsterdamse Binnenstad (VVAB), in de nummers 278 en 281, twee interessante artikelen te lezen, van de hand van Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer, over het wel en wee van de tempaan en de twee leeuwenbeelden.

Hoe dan ook, het zijn dus geen leeuwen van het Centraal Station. Deze zijn liggend en zonder wapenschild. We moeten ze dus voor onze doeleinden als “valse” leeuwen beschouwen.

1981 Leeuw Rijkspostspaarbank (fotograaf Han van Gool, Stadsarchief Amsterdam)

 

Geverifieerd door MonsterInsights