Genootschap Leeuwen van het Centraal Station

Emmeloord

Emmeloord heeft vier leeuwen. Er staan er twee in het dorp Kraggenburg en twee in de Meldestraat in Emmeloord. Dit zijn erg fraaie beelden, maar niet degenen die wij zoeken. Dan zouden ze zitten en met hun poten een wapenschild vasthouden. De beelden in Emmeloord hebben een liggende houding en hebben geen wapenschild. Ze zien er heel anders uit dan de Amsterdamse CS leeuwen.

Deze Emmeloordse kunstwerken komen overigens wel uit Amsterdam. Ze waren eind 19e eeuw ontworpen door Bart ten Hove en stonden tot de jaren ’50 bij de grote sluis in het Merwedekanaal (nu Amsterdam-Rijnkanaal geheten) bij Zeeburg. Vanwege modernisering van de sluis, moesten de beelden daar weg. De gemeente Amsterdam schonk ze toen aan de gemeente Emmeloord (meer foto’s). In 2016 werden er vier replica’s gemaakt, die op de plek zijn neergezet waar de Emmeloordse leeuwenbeelden vandaan gekomen zijn, namelijk bij het Syfon in Amsterdam-Zeeburg, langs het Amsterdam-Rijnkanaal (zie leeuwen Amsterdam (7)).

Naast de vier al genoemde originele beelden in Emmeloord, en de eveneens genoemde 4 replica’s in Amsterdam-Zeeburg, bestaan er nóg 5 replica’s. Eén daarvan staat in Nagele. De overige vier staan bij de Poldertoren in Emmeloord (foto hieronder). Zie ook: mens en dier in steen en brons. In totaal dus 4 originele beelden en 9 kopieën.

Replica leeuwen Poldertoren Emmeloord (Wikimedia Commons, eigen werk Brbbl, 2011)

Geverifieerd door MonsterInsights