Genootschap Leeuwen van het Centraal Station

Velp

Op het terrein van een landgoedboerderij, dat behoorde tot de domeinen van kasteel Biljoen te Velp, staat dit beeld. De leeuw is 160 cm hoog van lichtgele zandsteen met schild. Op het schild is het Rijkswapen gebeeldhouwd. Ooit stond deze op het toenmalige platte dak van de boerderij. Ongeveer 30 jaar geleden werd het gebouw voorzien van een puntdak en is de leeuw naar de tuin verhuisd. Het beeld verkeerde toen in slechte staat, maar het werd door de eigenaar van de boerderij gerestaureerd.

Deze leeuw heeft veel overeenkomsten met die van het Amsterdamse Centraal Station: zittende houding, wapenschild wordt vastgehouden met de voorpoten, en op het wapenschild staat het Rijkswapen. Na het zien het programma Landinwaarts gepresenteerd door Dieuwertje Blok was het dan ook logisch dat dit beeld in 2015 werd getipt als mogelijk één van de spoorloze Amsterdamse CS leeuwen. Maar helaas. Het is niet uit Amsterdam afkomstig: de “looks” van het beest zijn nét een beetje anders en de blik is rechtuit in plaats van opzij. We zoeken verder.

In 2017 bleek dit beeld een replica te zijn van de acht verdwenen leeuwen die sinds 1867 op het Amstel Hotel hebben gestaan. De beelden verdwenen rond de Tweede Wereldoorlog van het dak van het hotel. Niemand weet waarom, noch waar ze gebleven zijn. Aan de hand van het Velpse exemplaar werden acht replica’s gemaakt. Deze werden 25 januari 2017 op de hoeken van het Amstel Hotel gehesen.

valse-leeuw-velp-2015-09-13-aan-Ilone-Lenaerts-Landinwaarts-email-Buurman-doorgestuurd-incl-fotoos-Leeuw--Boerderij-de-Vischkom-Biljoen-(2) valse-leeuw-velp-2015-09-13-aan-Ilone-Lenaerts-Landinwaarts-email-Buurman-doorgestuurd-incl-fotoos-Leeuw--Boerderij-de-Vischkom-Biljoen-(4)

Geverifieerd door MonsterInsights